skip to Main Content
Näkymä Ravintolasaliin, Jossa On Jouluinen Kattaus Joulukoristeineen.

Miten tarjoillaan joulumieltä? Kaupunkiravintolan pikkujoulusesonki on koko vuoden huipentuma

Joulu lähestyy kovaa vauhtia! Ilma kylmenee, radioissa soivat perinteiset joululaulut ja ikkunoihin ilmestyy kynttilöitä sekä muita joulukoristeita. Ravintoloille kovaa vauhtia lähestyvä juhlapyhä tarkoittaa ennen kaikkea yhtä asiaa: kiireistä ja kaunista pikkujoulusesonkia!

Pikkujoulusesonki näkyy ja tuntuu etenkin kaupungeissa, joissa perheet, työporukat ja muut ryhmät juhlistavat joulunaikaa toimistoa koreammissa puitteissa. Koska pikkujoulukattauksen ovat vuoden suosituimpia tilaisuuksia, niiden järjestämisen avuksi palkataan lähes poikkeuksetta lisätyövoimaa.

Pyysimme kahta asiakasravintolaamme, helsinkiläistä Ravintola Teatteria ja oululaista Lapland Hotels Kitchen & Bar Oulaa kertomaan, miten heillä varaudutaan pikkujoulusesonkiin ja millaisia vinkkejä heillä on joulunajan työmahdollisuuksista kiinnostuneille kausi- ja vuokratyöntekijöille.

Juhlatunnelmaa, täysiä saleja ja iloisia asiakkaita

Helsingin Pohjoisesplanadilla, Ravintola Teatterissa, pikkujoulukautta odotetaan koko vuosi. Ravintolan myyntipäällikkö Katarina Pekkasen mukaan pikkujoulut ovat hektisiä, mutta myös todella palkitsevia tilaisuuksia: ”Pikkujoulusesongissa asiakasmäärämme ovat suuremmat kuin missään muussa sesongissa – yhteensä. Yöklubissamme on lähes joka ilta meneillään yksityistilaisuus. Meillä on totta kai myös perinteiset joulukattaukset ravintolan puolella. Tunnelma salin puolella positiivisen hektistä, tuolit täynnä ruokailijoita joiden vieressä tarjoilijamme esittelevät annoksia kiireestä huolimatta ammattitaitoisesti. Tunnelma juhlavaa muihin sesonkeihin verrattuna. Asiakkaille pikkujoulut ovat usein syksyn kohokohta, jota he ovat odottaneet koko vuoden. He ovat liikkeellä todella iloisella mielellä, pukeutuneet hyvin ja panostaneet iltaansa.”

Oululaisen Kitchen & Bar Oulan ravintolapäällikkö Leena Huhtamella tuumii, että heillä pikkujoulusesonki jatkuu luonnollisesti syksyn kokoussesongista. ”Kokemukseni mukaan meillä on aina jokin sesonki meneillään: keväällä ovat ensin hiihtolomaviikot sekä loppukevään kokoussesonki ja kesällä kotimaan matkailusesonki. Syksyllä on taas kokoussesonki, minkä jälkeen järjestetäänkin jo pikkujoulukattauksia”, hän kuvailee. ”Pikkujoulusesonki on sesonki siinä missä muutkin, mutta luonnollisesti ruokatarjonnassa korostuvat silloin perinteiset jouluruoat. Ja asiakkaat ovat tietenkin usein juhlatuulella.”

Leena laskeskelee, että Kitchen & Bar Oulassa suurin osa pikkujoulusesongin asiakkaista on lähialueelta ja paikallisista yrityksistä tulevia jokavuotisia pikkujouluseurueita. Katarinan mukaan Helsingissä nähdään jonkin verran enemmän turisteja kuin pohjoisessa, mutta heilläkin valtaosa asiakkaista on suomalaisia.

Joulumieli luodaan yhdessä – tosin lisäkäsille on aina kysyntää

Molemmissa ravintoloissa on paljon tilaisuuksia sesonkitöistä kiinnostuneille työntekijöille.

Leena kannustaa kysymään ja hakemaan töitä pikkujoulusesongista – vaikka sesonki on jo ovella, niin motivoituneita työntekijöitä otetaan yhä monenlaisiin ja eri tasoisiin tehtäviin: ”Tänne sesonkiin kannattaa tulla töihin ihan senkin takia, kuinka monipuolisia ja erilaisia työtehtäviä täällä pääsee kokemaan. Esimerkiksi meillä tehdään joka päivä aamiaissalia, kokouslounaita ja iltabuffettia – minkä lisäksi meillä on vielä myös banquet- ja ala carte -menut. Vaihtelua tehtävissä on tosi paljon ja tekemistä riittää kokeneille sekä vasta harjoitteleville tyypeille: esimerkiksi aamiainen ei vaadi paljoa kokemusta, mutta banquetissa pitää jo tietää, mitä tekee.”

”Moniin työtehtäviimme ei tarvitse lainkaan kokemusta – joskin tietenkin huolehdimme, ettei ketään kokematonta laiteta esimerkiksi baarimestarin hommiin. Teatteri on todella iso talo, ja me perehdytämme kyllä joka työtehtävään – eikä kukaan oleta, että homman osaisi heti”, Katarina komppaa. ”Jos hakijalla on hyvä asenne ja valmius aloittaa perustyöstä, hänet otetaan varmasti mukaan!”

Sesonkikonkarien kolme vinkkiä työnhakijalle

Katarina ja Leena kannustavat ravintolatyöstä kiinnostuneita kokeilemaan rohkeasti töihin lähtemistä pikkujoulusesonkiin. Pyysimme molempia jakamaan vinkkinsä sesonkitöihin hakijalle:

Tule töihin pilke silmäkulmassa

Katarinan mukaan sesonkityö on kiireistä, mutta ei koskaan liian vakavaa. ”Iskulauseemme on ’Elämä voi olla yhtä Teatteria’, ja huumorilla pääsee todella pitkälle!”

Varaudu siihen, että työ on fyysistä

Leena muistuttaa, että sesonkityö voi olla fyysisesti rankkaa, mutta se on myös sen arvoista. ”Kaikki odottavat pikkujouluja – sekä asiakkaat että työntekijät – siksi sesonkiin panostetaan täysillä!”

Töitä kannattaa kysyä hyvissä ajoin – mutta vielä ei ole myöhäistä hakea!

Leena kertoo, että Kitchen & Bar Oula aloittaa lisätyövoiman hakemisen yhteistyökumppaniensa kautta jo keväällä, mutta lisätyövoiman tarkka tarve tiedetään vasta aivan sesongin ovella. Katarinan kokemuksen mukaan sopivin aika hakea Ravintola Teatterin pikkujoulusesonkiin on heti syyskauden jälkeen. Töitä voi siis saada vielä hyvin lähellä sesonkia – mutta vaihtoehtoja ja miettimisaikaa on silloin tietenkin vähemmän kuin aikaisemmin syksyllä.

Kaiken kaikkiaan pikkujoulusesonki on erinomainen tilaisuus oppia ja saada kokemusta monenlaisista eri ravintola-alan tehtävistä. Sesonkiin haetaan sekä kokenutta että vasta aloittelevaa lisätyövoimaa esimerkiksi blokkarin, tarjoilijan, kokin, tiskaajan ja saliapulaisen tehtäviin. ”Pikkujoulusesonki on tosi ihanaa aikaa. Toivon, että jokainen pääsisi kokemaan ja näkemään sen!” Katarina kertoo.

Tule sinäkin sesonkitöihin levittämään joulumieltä! Tarkista avoimet työpaikkamme täältä tai ota yhteyttä alueesi edustajaan, niin katsotaan yhdessä sinulle sopiva työpaikka.

Avoimet työpaikat
Back To Top